Zupa bardzo aromatyczna (Chiny)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W woku zagotować 1 litr wody, wrzucić umyte miąso i plasterki imbiru. Gotować 15 minut,

Zupa bardzo aromatyczna (Chiny)

Składniki:

Zupa bardzo aromatyczna (Chiny)

 

  • 4 skrzydełka kurze
  • 2 podudzia kurze
  • marchewka pokrojona w paseczki
  • por
  • 4 grzybki mun
  • 6-8 cienkich plasterków z obranego ze skórki imbiru
  • 60-80 g makaronu ryżowego
  • łyżka sosu chili
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego, kilka kropel oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu, kiełki do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa bardzo aromatyczna (Chiny)
W woku zagotować 1 litr wody, wrzucić umyte miąso i plasterki imbiru. Gotować 15 minut, jeżeli istnieje potrzeba - zdjąć szumowiny. W tym czasie namoczyć grzybki mun we wrzątku, a gdy zmiąkną, pokroić w paski. Po 15 minutach wyjąć z wywaru miąso, dodać do wywaru resztą składników i gotować dalej jeszcze 5 minut. Zdjąć skórą z miąsa i wyrzucić ją. Resztą porwać na kawałki i włożyć do zupy. Podawać potrawą w małych miseczkach, przybraną kiełkami.

Tagi:

makaron sosy