mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa botwinka z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, wiosenna zupka z botwinki i fety

Zupa botwinka z fetą

Składniki:

Zupa botwinka z fetą

 

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 500 g botwinki
  • 2 litry bulionu
  • 120 ml śmietany 18 proc,
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g fety
  • 2 łyżki koperku

Sposób przygotowania:

Zupa botwinka z fetą
Marchewkę i pietruszkę chwilę gotuję w bulionie. Dodaję drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotuję na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut.
Dodaję śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotowuję ciągle mieszając, a na koniec dodaję sok z cytryny. Podaję z pokruszonym serem feta, posypaną posiekanym koperkiem.