Sposób przygotowania:
Zupa botwinkowa
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę i pietruszkę, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie botwinkę kroimy w kostkę tzn. buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a liście i łodyżki kroimy w 1-2cm słupki. Do bulionu dodajemy buraczki i gotujemy 5 minut, następnie dodajemy łodyżki i liście i gotujemy do miękkości (kilkanaście minut). W między czasie dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie odlewamy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy ze śmietaną, wlewamy ją do garnka i zupę zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
weronikaS