kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Zupa brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i aromatyczna zupa brokułowa na pieczonej piersi z kurczaka. Idealna na rozgrzewający posiłek. Polecam.

Zupa brokułowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa brokułowa

 

  • 1 litr wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 20 dag pieczonej piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 40 dag brokuła
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy i kroimy wzdłuż, wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Pieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy razem z ziemniakami do garnka.
Po 10 minutach dokładamy umyty brokuł i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy solą.
Zupa brokułowa
Umytą marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w kosteczkę.
Zupa brokułowa
Obrane ziemniaki ze skórki myjemy w wodzie.
Zupa brokułowa
Pieczona pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.
Zupa brokułowa
Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy, wkładamy do garnka.