patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Flaczki według Taty Mirka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne flaki wolowo - drobiowe w wykonaniu mojego Taty. Smak idealny. Robi się je łatwo. Smakują rewelacyjnie.

Flaczki według Taty Mirka

Składniki:

Flaczki według Taty Mirka

 

  • 1.5 kg flaków wołowych
  • 1 kg udźca z indyka
  • 0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • natka pietruszki
  • 3 ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków
  • 4 łyżki majeranku i lubczyku

Sposób przygotowania:

Flaczki według Taty Mirka
Flaki kroję w paski lub słupki. Myję. Flaki zagotowuję. Następnie płuczę w zimnej wodzie. Czynność powtarzam oj 2-3 razy tak by pozbyć się zapachu flaków. Do szybkowara wkładam flaki i zalewam wodą, gotuję ok 40 min aż będą miękkie.

Jeśli ktoś nie ma szybkowara gotuję w ok 3 l wodzie przez ok 2 godziny na małym ogniu. W osobnym garnku wlewam wodę, dodaję w całości obrane warzywa, mięso, dodaję sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu.

Flaki odcedzam i dodaję do rosołu. Dodaję przyprawę do flaków oraz majeranek i lubczyk.

Całość gotuję jeszcze ok 15 min. Podaję posypane natką pietruszki. Smacznego.

Tagi:

zupa flaczki