Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Zupa brokułowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowa zupa z brokułami z dodatkiem pulpecików z indyczego mięsa mielonego, czerwonej fasoli oraz drobnego makaronu.

Zupa brokułowa z pulpecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa brokułowa z pulpecikami

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 duży brokuł
  • ok. 1,5 l bulionu
  • 100 g serka topionego
  • puszka fasoli czerwonej
  • garść drobnego makaronu
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych
  • pęczek koperku
  • 3/4 szklanki mąki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z pulpecikami
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 15 min. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotować do miękkości brokuła. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta należy dodać wodę.

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką mieloną, a następnie dodać drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko wymieszać ręką, formować małe pulpeciki i obtaczać je w mące.

Gotowe pulpeciki wrzucić do kremowej zupy i gotować ok. 10 min. Kolejno dodać puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotować 5-7 min.

Na końcu zabielić zupę serkiem topionym i wrzucić garść drobnego makaronu. Przyprawić pieprzem i solą.

Gotować do momentu aż makaron będzie miękki.
Zupa brokułowa z pulpecikami
Kremowa zupa brokułowa z pulpecikami gotowa do nałożenia na talerz