eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam kremową zupę z młodej kapusty. Do zupy dodałam pulpety z młodą kapustą. Można też podać zupę z grzankami.

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty

Składniki:

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty

warzywa

  • 1 duża ubita młoda kapusta lub 2 mniejsze
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera

dodatki

  • 1 litr esencjonalnego bulionu mięsnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kminek mielony do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty

przygotowanie składników

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty
Opłukaną kapustę razem z zewnętrznymi liśćmi poszatkować.

Kapustę opłukać razem z zewnętrznymi ciemnymi liśćmi. Ciemne liście pokroić. Resztę kapusty poszatkować.

przygotowanie składników cd

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty
Kapustę włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości.

Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować aż będzie bardo miękka.

przygotowanie składników cd

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty
Obrane i opłukane jarzyny pokroić w plastry.

Marchewki, pietruszkę, seler obrać , opłukać i pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka.

Do ziemniaków dodać jarzyny, zalać wodą, posolić i gotować aż będą miękkie.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli z młodej kapusty
Zupę można podać z pulpetami lub grzankami.

Ugotowaną kapustę, jarzyny i ziemniaki zmiksować w malakserze. Zupę przełożyć do garnka, ewentualnie dodać przegotowanej wody i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i maggi.Smacznego!

Ja podałam zupę z pulpetami z mięsa, ryżu i młodej kapusty.Można też podać zupę z grzankami.