Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka i delikatna zupa brokułowa, której zdecydowanego aromatu dodaje starty aromatyczny ser cheddar.

Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar

 

  • duży brokuł,
  • 4-5 łodyg selera naciowego,
  • 1/2 średniego selera korzeniowego ,
  • natka pietruszki,
  • por - jasna część,
  • cebula biała,
  • szczypiorek do smaku,
  • kawałek kapusty pak choi,
  • 1 szkl. mleka,
  • ser cheddar do smaku,
  • pieprz biały mielony,
  • jarzynka,
  • przyprawa płynna do zup,
  • 100-150 g ryżu do risotto (arborio)

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar
Brokuła umyć, osączyć i odciąć delikatne kwiaty. Resztę pokroić (zdrewniałe części wcześniej obrać) i włożyć do garnka - zalać gorącą wodą. Warzywa dowolnie pokroić i dodać do brokuła.

Przyprawić jarzynką w proszku i ugotować do miękkości. Zmiksować. Dodać ryż oraz odcięte kwiaty brokuła. Gotować do miękkości. Zupę zabielić mlekiem i dodać świeżo pokrojony szczypiorek. Doprawić pieprzem oraz płynną przyprawą do zup.

Na talerzach posypać zupę drobno utartym serem cheddar.
Zupa brokułowo-selerowa z serem cheddar
Zielone warzywa zawierają mnóstwo witaminy C.