Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa brokułowa w wersji z ryżem, zabielona śmietaną. Można podać ją z kawałkami mięsa z ugotowanych udek.

Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

 

  • pałki z kurczaka 2 szt
  • brokuły 500 gram
  • marchewki 2 szt
  • ziemniak 1 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1/3 szt
  • ryż 100 gram
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem
Udka z kurczaka oczyszczamy i wrzucamy je do gotującej się, posolonej wody. Gotujemy przez pół godziny.

W międzyczasie zajmujemy się warzywami - obieramy je i kroimy.

Dodajemy warzywa oraz ryż do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy do zupy podzielonego na różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut.

Na koniec wrzucamy posiekany koperek i zabielamy zupę śmietaną. Przyprawiamy do smaku i podajemy.
Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem
Mięso myjemy, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około pół godziny.
Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem
Obieramy i kroimy warzywa, a następnie dodajemy do wywaru.
Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem
Dodajemy ryż. Gotujemy całość około 10 minut.
Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem
Dodajemy brokuły do zupy i gotujemy 5 minut.