Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Łosoś otulony ciągnącą pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dania z łososia są szybkie i smaczne. Przedstawiam przepis na łososia otulonego serową, przyjemnie ciągnącą pierzynką z natką pietruszki.

Łosoś otulony ciągnącą pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś otulony ciągnącą pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Łosoś otulony ciągnącą pierzynką
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.

Łososia myjemy, skórkę oczyszczamy z łusek. Ząbek czosnku drobno siekamy. Rybę posypujemy solą i pieprzem, wciskamy w łososia czosnek, skrapiamy sokiem cytrynowym. Wstawiamy łososia do piekarnika (łącznie będziemy piec go 20 minut).

Robimy pierzynke serową:

W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty ser żółty, podrzewamy, aż ser sie rozpuści i nasz sos będzie ciągnący. Natkę pietrzuszki siekamy - część dodajemy do sosu, część odkładamy. Sos doprawiamy pieprzem i odrobiną soli oraz ostrą papryką.

Na 10 minut przed końcem pieczenia łososia sos wykładamy na rybę.

Po wyjęciu dania z piekarnika całość posypujemy natką.

Łososia podajemy np. z ziemniakami pieczonymi.
Łosoś otulony ciągnącą pierzynką
10 minut przed końcem pieczenia na łososia wykładamy serową pierzynkę