Sposób przygotowania:
Łosoś otulony ciągnącą pierzynką
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Łososia myjemy, skórkę oczyszczamy z łusek. Ząbek czosnku drobno siekamy. Rybę posypujemy solą i pieprzem, wciskamy w łososia czosnek, skrapiamy sokiem cytrynowym. Wstawiamy łososia do piekarnika (łącznie będziemy piec go 20 minut).
Robimy pierzynke serową:
W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty ser żółty, podrzewamy, aż ser sie rozpuści i nasz sos będzie ciągnący. Natkę pietrzuszki siekamy - część dodajemy do sosu, część odkładamy. Sos doprawiamy pieprzem i odrobiną soli oraz ostrą papryką.
Na 10 minut przed końcem pieczenia łososia sos wykładamy na rybę.
Po wyjęciu dania z piekarnika całość posypujemy natką.
Łososia podajemy np. z ziemniakami pieczonymi.
Łososia myjemy, skórkę oczyszczamy z łusek. Ząbek czosnku drobno siekamy. Rybę posypujemy solą i pieprzem, wciskamy w łososia czosnek, skrapiamy sokiem cytrynowym. Wstawiamy łososia do piekarnika (łącznie będziemy piec go 20 minut).
Robimy pierzynke serową:
W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy starty ser żółty, podrzewamy, aż ser sie rozpuści i nasz sos będzie ciągnący. Natkę pietrzuszki siekamy - część dodajemy do sosu, część odkładamy. Sos doprawiamy pieprzem i odrobiną soli oraz ostrą papryką.
Na 10 minut przed końcem pieczenia łososia sos wykładamy na rybę.
Po wyjęciu dania z piekarnika całość posypujemy natką.
Łososia podajemy np. z ziemniakami pieczonymi.