iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Barszczyk z buraczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupa z gatunku jednogarnkowych potraw, gęsta i sycąca, podana koniecznie gorąca z dodatkiem pieczywa.

Barszczyk z buraczkami

Składniki:

Barszczyk z buraczkami

 

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Barszczyk z buraczkami
Umyte mięso z kością włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody, dołożyć obrane i przekrojone na pół buraczki, następnie dodać 1 połamany kapelusz suszonego grzybka, listek laurowy i 2 łyżeczki jarzynki, przykryć i zacząć gotować bo te składniki potrzebują najwięcej czasu.Marchew, pietruszkę i seler obrać oraz pokroić w plasterki lub większą kostkę, następnie chwilkę przesmażyć na maśle i dodać do garnka z gotującymi się buraczkami.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu po przesmażaniu warzyw.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka razem z cebulką po około 40 minutach gotowania buraków, gotować do miękkości ziemniaków w tym czasie mięso i buraki będą gotowe więc wyjąć z garnka 1 całego buraka i mięso.

Do garnka dodać fasolę razem z zalewą, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz brukselkę pokrojoną na ćwiartki, dołożyć ponownie mięso obrane z kości.

Śmietanę wymieszać z mąką i niewielką ilością wody i taka mieszanką zabielić nasza zupę po dodaniu do garnka całość zagotować i gotować jeszcze 2-3 minuty.Po wyłączeniu palnika do garnka dodać drobno pokrojony czosnek, buraki starte na tarce z grubymi oczkami na koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić niewielka ilością soku z cytryny.

Przed podaniem posypać zielona pietruszką lub koperkiem, zupa ma być gęsta i treściwa jak danie jednogarnkowe.