Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu dusić na oliwie aż zbrązowieje (nie przypalić), dodać przyprawy, oprószyć mąk

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 200 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 l rosołu
  • 1/4 l białego wina wytrawnego
  • 8 kromeczek bagietki lub 4 kromki bułki paryskiej

  • 100 g tartego sera gruyere, ementalera, goudy (lub innego żółtego aromatycznego sera, który się dobrze zapieka)
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego kminku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu dusić na oliwie aż zbrązowieje (nie przypalić), dodać przyprawy, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę podsmażyć, zalać rosołem i winem, zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Zrobić z bułki grzanki przypieczone na złoto. Każdą grzankę posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Na dno 4 żaroodpornych miseczek położyć po grzance, posypać każdą grzankę grubo tartym serem, wlać do każdej miseczki zupę. Grzanki powinny wypłynąć na powierzchnię. Wstawić miseczki do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się stopi