Sposób przygotowania:
zupa cebulowa wg KarolinaS
Przygotowujemy 1,5 litra mięsnego wywaru np. z porcji rosołowej. Wsypujemy drobną włoszczyznę dla poprawienia walorów smakowych. Z chleba przygotujemy tzw. grzanki. Kroimy go w kostkę, drobniutko i podsmażamy na patelni aż chlebek zarumieni się ładnie. Cebule dokładnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja zawsze trzymam zapałkę między zębami i to choć trochę pomaga uniknąć płaczu przy krojeniu cebuli. Tutaj mamy ich aż pięć, więc warto spróbować tego sposobu :) Kiedy cebulka jest już pokrojona w kostkę podsmażamy ją na patelni z 3 łyżkami masła, delikatnie podduszamy aby uzyskała złocisty kolor ale nie spaliła się, bo zupa stanie się gorzka. Cebulę wrzucamy do wywaru mięsnego i gotujemy przez 15 minut. Następnie musimy zupę przecedzić przez sitko, tak aby powstał z niej krem. Gorącą zupę posypujemy grzankami i gotowe! :)