mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Zupa curry na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, szybka i fantazyjna zupa curry na zimno.

Zupa curry na zimno

Składniki:

Zupa curry na zimno

 

  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 g ugotowanego fileta z kurczaka
  • 1 łyzka mąki
  • 4 żółtka
  • 500 g śmietany
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2, 5 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa curry na zimno
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Wsypać 1 łyżeczkę curry i 1 łyżkę mąki. Podsmażyć. Zasmażkę dodać do wcześniej przygotowanego bulionu drobiowego i gotować przez 5 minut. Zupę zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i piprzem a następnie schłodzić. Ugotowane mięso kurczaka pokroić na kawałki. Ugotowane na twardo jajko obrać ze skorupki , a następnie posiekać. Mięso i jajko wraz ze szczypiorkiem wymieszać z zupą tuż przed podaniem. Danie podawać w salaterkach lub w przepołowionej i oczyszczonej czerwonej papryce.