Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa cytrusowa (Grecja)

         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron ugotować w wywarze według zaleceń na opakowaniu,zdjąć z ognia. jaja ubić i

Zupa cytrusowa (Grecja)

Składniki:

Zupa cytrusowa (Grecja)

 

  • 6-7 szklanek wywaru z warzyw i kurczaka
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu, najlepiej w kształcie ryżu lub gwiazdeczek
  • 3 jaja
  • sok z 2 cytryn
  • sol
  • zielony pieprz
  • kilka plasterków cytryny lub pomarańczy
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Zupa cytrusowa (Grecja)
Makaron ugotować w wywarze według zaleceń na opakowaniu,zdjąć z ognia. jaja ubić i połączyć z sokiem cutrynowym i łyżką zimnej wody. Do tak zrobionej mieszankidodawać gorący wywar. Uwaga należy to robić bardzo powoli, by uniknąć scinania się jajek. Doprawić szczyptą soli i zielonego pieprzu, ozdobić plasterkami cytrusów i listkami mięty. Podawać zaraz po ugotowaniu.