Sposób przygotowania:
Zupa cytrynowa wg wieza1987
Rosół potprawić śmietaną z mąką i z mlekiem i mieszając zagotować. Następnie podprawic żółtkiem w następujący sposób: żółtko rozmieszać w kubeczku lub na talerzu, połączyć je stopniowo z 2-3 łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka stale mieszając. Zupę z żółtkiem podgrzać, ale nie gotować, gdyż żółtko się zwarzy. Do zupy dodać sól i sok z 1/2 cytryny. Cytrynę przed użyciem wyszorować w gorącej wodzie i podzielić na połowę: jedna polwe wyciskamy i dodajemy sok do zupy, a drugą obraną krajemy w plasterki. Po jednym plasterku cytryny wkładamy każdemu do talerza, a pozostałe stawiamy na stole z widelczykiem, aby te osoby, kture wolą zupę kwaśniejsza mogły sobie dobrac plasterek cytryny. Podawać zupę z ryżem na sypko.
Babciagramolka