Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa cytrynowa z cukinią i kulkami mięsnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa rodem ze słonecznej Grecji. Zaskoczy was smakiem i szybkością wykonania. Podana z kulkami mięsnymi będzie wersją wytrawną, jeśli chcemy jeszcze skrócić czas przygotowania serwujemy ją z grzankami

Zupa cytrynowa z cukinią i kulkami mięsnymi

Składniki:

Zupa cytrynowa z cukinią i kulkami mięsnymi

 

 

  • Kulki mięsne
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • Żółtko
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa z cukinią i kulkami mięsnymi
Cukinie kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Dodajemy otartą skórkę z cytryny ,sok z cytryny i miętę, całość gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy. Zupę łączymy ze śmietaną i sokiem z połowy pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso łączymy z żółtkiem i miętą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Starannie mieszamy wszystkie składniki. Z mięsa formujemy malutkie kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Zupę podajmy z kulkami mięsnymi posypaną świeżą miętą.

Tagi:

mięso cukinia