Sposób przygotowania:
Zupa cytrynowa z makaronem
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przelewamy zimna wodą lub odrobina oleju. Cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do1,5l wywaru dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Odlewamy pół szklanki wywaru i rozprowadzamy w nim Śmietankę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z makaronem nitki , posypane natka pietruszki.
Nina W.