kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa cytrynowa z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy przyrządzić ją na bazie wczorajszego rosołu lub tez porcji rosołu wcześniej przygotowanych i zamrożonych. Nie wymaga dużego zaangażowania ani umiejętności a z pewnością zasmakuje niejednemu.

Zupa cytrynowa z makaronem

Składniki:

Zupa cytrynowa z makaronem

 

  • kurczak około 1,5 kg
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • por
  • seler
  • sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, papryczka chilii
  • 1 i ½ cytryny niewoskowane (sok i skórka)
  • 100ml śmietanki kremówki
  • makaron nitki
  • sól, czarny pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa z makaronem
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przelewamy zimna wodą lub odrobina oleju. Cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do1,5l wywaru dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Odlewamy pół szklanki wywaru i rozprowadzamy w nim Śmietankę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z makaronem nitki , posypane natka pietruszki.