Sposób przygotowania:
Domowa zupa cytrynowa
Do zagotowanej wody włożyć opłukaną porcję rosołową. Odszumować, dodać obrane warzywa, posolić. Gotować na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny. Rosół przecedzić, doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do zup. Odlać 1 i 1/2 litra wywaru. Umyć ryż, wsypać do wrzącego bulionu, gotować do miękkości (około 15-20 minut). Jajka wbić do miseczki, lekko ubić, stopniowo wlewać sok cytrynowy. Odlać szklankę gorącego bulionu, powoli wlewać do masy jajecznej, cały czas mieszając, żeby się nie ścięła. Garnek z rosołem i ryżem zdjąć z ognia, ostrożnie wlewać masę jajeczną, cały czas mieszając. Podgrzać, ale nie zagotować. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem lub tartą gałką muszkatołową.