lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Zupa cytrynowo-jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super rozgrzewająca zupa avgolemono

Zupa cytrynowo-jajeczna

Składniki:

Zupa cytrynowo-jajeczna

 

  • 2 litry bulionu domowego
  • 3/4 szklanki makaronu w kształcie ryżu
  • 3 jajka
  • średnia cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowo-jajeczna
Do gotującego się bulionu wsypać makaron i gotować około 10 minut (tyle ile zalecane jest na opakowaniu makaronu). W tym czasie w misce roztrzepać jajka i wcisnąć sok z cytryny, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Po ugotowaniu się makaronu garnek zdjąć z ognia i odczekać około minuty, następnie 2 łyżki wazowe wlać do jajek z cytryną ciągle mieszając, by się zahartowały. Całość przelać do garnka i wymieszać. Zupa powinna trochę zgęstnieć i jest gotowa do podania.