lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna i zdrowa zupa czosnkowa na obiad. Smacznego!

Zupa czosnkowa

Składniki:

Zupa czosnkowa

 

  • 1 główka czosnku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1/2 chleba
  • 1 litry bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa
W pierwszej kolejności dwie cebule obieramy, a następnie przemywamy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypały w oczy, a później kroimy w kostkę. Z główki czosnku obieramy ząbki i przemywamy wodą, a później przeciskamy przez praskę. Składniki te podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Podsmażone składniki zalewamy wcześniej przyrządzonym bulionem warzywnym. Do tego wbijamy jajka i dobrze mieszamy. Gotującą się zupę czosnkową doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dobrze mieszamy. Chleb kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy pokrojone kawałeczki chleba na patelni, na rozgrzanym oleju. Pyszną zupę czosnkową podajemy z wcześniej zrobionymi grzankami. Na koniec zupę możemy posypać dobrze umytą i drobno posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

jajko chleb jajka