zupa czosnkowa dla 4 osób

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zupa czosnkowa dla 4 osób

zupa czosnkowa dla 4 osób

Składniki:

zupa czosnkowa dla 4 osób

 

  • 20 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 czubate łyżki maki
  • 1 łyżka octu
  • 1 litr rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • grzanki lub groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania:

zupa czosnkowa dla 4 osób
Czosnek obrać i przecisnąc przez praskę. Cebule obrać i posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło i olej. Dodać czosnek i cebule (zeszklić). Ciągle mieszając dodać mąkę. Dodać rosół i dodać ocet. Wszystko wymieszać, zagotować.Wyłączyć zupę i dodać żółtka Przy dodawaniu jajek energicznie mieszać. Podawać z grzankami lub groszkiem. Smacznego:)