Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa debreczyńska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 5/5 głosów: 369

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasną

Zupa debreczyńska

Składniki:

Zupa debreczyńska

 

 

 

 

  • niewielka cebula dymka ze szczypiorem

 

  • 4 jaja

 

 

  • sok z jednej cytryny albo łyżka octu lub owocowego

 

 

  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Zupa debreczyńska
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasną zasmażkę, dodać paprykę i sól, wymieszać, rozprowadzić chłodnym wywarem z włoszczyzny. Gotować 20 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny lub ocet, następnie ostrożnie wbijać po kolei jaja tak, by nie naruszyć żółtek, i gotować jeszcze 3 min. Gdy białka się zetną, odstawić zupę z ognia, doprawić śmietaną, wsypać posiekany szczypior. Podawać z ciem­nym chlebem.