Sposób przygotowania:
Zupa drobiowa z kluseczkami
Umute podudzia ugotowac. Wyjąc, schłodzic. Pozbawic skórki. Obrane mięso pokroic w grubszą kostkę. Z nagotowanego wywaru usunąc nadmiar tłuszczu. Oczyszczone marchewki i cebulę pokroic w kostkę. Obsmażyc na oliwie razem z różyczkami kalafiora, żeby się przyrumieniły. Warzywa połączyc z bulionem i ziołami. Zagotowac. W między czasie przygotowac ciasto na lane kluseczki (z jaja i mąki, z dodatkiem wody i szczypty soli - ciasto ma byc na tyle gęste, by swobodnie wylewało się z pojemnika). Wylewac na gotującą się zupę. Zagotowac, mieszając, by się kluseczki nie skleiły. Doprawic solą i pieprzem. Do miseczek nałożyc kawałki mięsa, zalac zupą, posypac serem. Podawac z chlebem prosto z pieca.