Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa na słodko
Dynię obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Wsypać do garnka z niewielką ilością wody.Zagotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Gdy dynia już zmięknie ugnieść ją tłuczką do ziemniaków (pozostaną fajne strzępki miąższu) i dodać mleko ( stopniowo, żeby zupa nie była za rzadka można dać mniej mleka), cynamon, imbir,goździki, cukier. Zagotować.
KLUSECZKI do zupy: 2 jajka, szczyptę soli, wodę i mąkę utrzeć w kubeczku, jeśli masa jest za gęsta dodać mleka lub wody.
Zmniejszyć ogień, kłaść kluseczki lane, zagotować chwilę razem z kluseczkami.
SMACZNEGO!!!
Gdy dynia już zmięknie ugnieść ją tłuczką do ziemniaków (pozostaną fajne strzępki miąższu) i dodać mleko ( stopniowo, żeby zupa nie była za rzadka można dać mniej mleka), cynamon, imbir,goździki, cukier. Zagotować.
KLUSECZKI do zupy: 2 jajka, szczyptę soli, wodę i mąkę utrzeć w kubeczku, jeśli masa jest za gęsta dodać mleka lub wody.
Zmniejszyć ogień, kłaść kluseczki lane, zagotować chwilę razem z kluseczkami.
SMACZNEGO!!!