Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna kremowa zupa dyniowa o kokosowym posmaku

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

 

  • 1/2 kg miąższu z dyni
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 0,75ml bulionu
  • 250ml mleka kokosowego
  • groszek ptysiowy
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, podsmażamy przez 5 minut na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok 30 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem. Dolewamy mleczko kokosowe, curry, mieszamy, podgrzewamy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku i podajemy z groszkiem ptysiowym.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Warzywa możemy pokroić w dość dużą kostkę
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Jak warzywa będą już miękkie to zupę miksujemy blenderem
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupę mieszamy z mlekiem kokosowym i doprawiamy