Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa z szałwią
Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii, pieprzem ziołowym i solą i czarnym pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami i gęstym jogurtem naturalnym.
![Zupa dyniowa z szałwią Zupa dyniowa z szałwią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-dyniowa-z-szalwia-114135.jpg)
![Zupa dyniowa z szałwią Zupa dyniowa z szałwią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-dyniowa-z-szalwia-114136.jpg)
![Zupa dyniowa z szałwią Zupa dyniowa z szałwią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-dyniowa-z-szalwia-114137.jpg)
![Zupa dyniowa z szałwią Zupa dyniowa z szałwią](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-dyniowa-z-szalwia-114138.jpg)