eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z liśćmi kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zupa z kalafiora z wykorzystaniem jego liści.

Zupa Eli z liśćmi kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Eli z liśćmi kalafiora

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 kalafior
  • 6 liści kalafiora
  • 5 młodych marchewek
  • 4 młode pietruszki
  • 1 młody seler
  • 10 młodych ziemniaków
  • przyprawa typu jarzynka
  • maggi
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z liśćmi kalafiora
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,zalać 3-ma litrami wody i zagotować. W między czasie umyć liście kalafiora,wyciąć z nich grube nerwy i pokroić w kostkę. Liście pokroić w paski około 3 centymetrowe i posiekać. Całość wrzucić do zupy i dodać przyprawę do smaku. Warzywa obrać,umyć i marchewkę pokroić w krążki a seler i pietruszkę w kostkę. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki dokładnie wyszorować,umyć i pokroić jak frytki. Do lekko podgotowanych liści kalafiora dodać jarzyny,ziemniaki,kalafiora i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już prawie miękkie wsypać kaszę manną,ciągle mieszając,żeby nie porobiły się grudy i gotować aż będzie miękka. Mięso z porcji rosołowej obrać i dodać do zupy. Zupę doprawić maggi do smaku. Koperek i natkę pietruszki umyć osuszyć,posiekać i dodać do zupy.Smacznego!
Zupa Eli z liśćmi kalafiora
Liście pokroić w paski około 3 centymetrowe i posiekać.
Zupa Eli z liśćmi kalafiora
Warzywa umyć obrać i pokroić.Umyty kalafior podzielić na różyczki.
Zupa Eli z liśćmi kalafiora
Ziemniaki dokładnie wyszorować umyć i pokroić jak frytki.
Zupa Eli z liśćmi kalafiora
Koperek i natkę pietruszki umyć osuszyć i posiekać.