eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z zielonej soczewicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszna zupa rozgrzewająca.Soczewica jest zapomniana.A warto ją jeść ze względu na wartosci odżywcze.

Zupa Eli z zielonej soczewicy

Składniki:

Zupa Eli z zielonej soczewicy

 

  • 2 kostki rosołowe
  • ziele angielskie i liście laurowe
  • kucharek
  • 1 paczka(45 dkg)soczewicy zielonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 malutka papryczka chili z zalewy Tao Tao
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego Tao Tao
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z zielonej soczewicy
Soczewicę zalać wrzątkiem,dodać kostki rosołowe,liście laurowe,ziele angielskie,kucharek i gotować,aż soczewica będzie prawie miękka.Ziemniaki pokroić w kostke,jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodac do soczewicy.Papryczkę bardzo drobno posiekać i dodać do zupy razem z sosem sojowo-grzybowym.Posiekaną drobno cebulę przesmażyć na smalcu,dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć.Dodać do zupy i gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Majeranek rozetrzeć na dłoni i dodać do zupy.Smacznego!

Tagi:

sosy soczewica