mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, delikatna zupka z groszkiem zielonym :)

Zupa groszkowa

Składniki:

Zupa groszkowa

 

  • 1/4 kostki masła 250 g
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 100 g serka topionego
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa groszkowa
Z mąki i masła robię jasną zasmażkę na patelni lub w rondelku. Mieszając dodaję stopniowo do zasmażki zimną wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodaję także kostkę rosołową. Po zagotowaniu dodaję topione serki i dokładnie mieszam najlepiej trzepaczką, aby serki dokładnie się rozpuściły w zupie. Na koniec dodaję osączony z zalewy z puszki zielony groszek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję zupę na gorąco najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę mozna zabielić dodatkowo śmietaną, jednak nie jest to konieczne, gdyż dodaliśmy topione serki.