Sposób przygotowania:
Zupa groszkowa,
Na sam początek marchewkę umyć i obrać ze zbędnej skórki.Potem zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Surowy boczek pokroić w kostkę. Oczywiście cebulę też obrać i pokroić w kosteczkę.Pokrojony boczek oraz cebula wrzucamy na patelnię mieszając podsmażamy ok. 5 minut. Po usmażeniu do garnka wlać 3 litry wody dodać łyżeczkę vegety, i razem z marchewką zagotować.Surowe ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo robimy z papryką. Razem z boczkiem i cebulą dodać do zupy.Gotujemy przez ok. 10 minut.Gotując zupę wsypujemy groszek.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.Zupę doprawiamy solą i pieprzem.Pod koniec mieszamy mą kę ze śmietaną i zaprawiamy danie. Posypujemy majerankiem.