choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dla lubiących zbierać po lesie grzybki

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • 0,5 kg grzybków (polecam leśne)
  • 1 L wody
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 2 duże cebule i jedna mała
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • 1,5 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Przebrane grzybki myjemy i kroimi w kratkę. Pokrojone wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Lekko solimy. Wrzucamy do wody małą cebulkę która ma sprawdzić czy nie ma w garnku żadnych trujących grzybków. Duże cebule obieramy i kroimy drobno, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju, lekko je solimy. Gdy grzybki się ugotują (będą miękkie) wyciągamy małą cebulkę, jeżeli jest biała to wrzucamy ją spowrotem i znaczy to że nie ma w zupie trującego grzyba, jeżeli jest czarna to niestety mamy trujaka i koniec zabawy z zupą. Du ugotowanej zupy dodajemy 2 kostki rosołowe i usmazoną cebulkę oraz zprasowany czosnek. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do zupy i zagotowywujemy. Gotować jeszcze kilka minut.