Zupa grzybowa - Aquacotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby oczyścić, pokroić. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozdrobniony czosnek, grzyby, doprawić solą i pieprzem. Gdy grzyby

Zupa grzybowa - Aquacotta

Składniki:

Zupa grzybowa - Aquacotta

 

  • ½ kg grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 200 g dojrzałych pomidorów (albo 1 puszka krojonych pomidorów)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 8 kromek pieczywa tostowego lub chleba
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa - Aquacotta
Grzyby oczyścić, pokroić. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozdrobniony czosnek, grzyby, doprawić solą i pieprzem. Gdy grzyby zmiękną dodać sparzone, obrane ze skóry pomidory pokrojone w kostkę (lub z puszki). Zalać 1 litrem wody, dodać kostkę bulionu warzywnego lub grzybowego. Jeszcze chwilę gotować. Z chleba zrobić grzanki, rozłożyć po 2 na talerzu. Jajka ubić z parmezanem, rozprowadzić 2 łyżkami gorącej zupy. Zupę zdjąć z ognia i połączyć z jajkami ciągle mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy na grzanki. Podawać od razu.