mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Zupa jagodowa z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa jagodowa z bezami.

Zupa jagodowa z bezami

Składniki:

Zupa jagodowa z bezami

 

  • 3 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej( ewentualnie budyń waniliowy lub śmietankowy)
  • małe bezy

Sposób przygotowania:

Zupa jagodowa z bezami
Litr wody osładzamy cukrem. Gdy się zagotuje , wlewamy rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną lub budyń. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez około 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny i dopiero wówczas wrzucamy jagody. Wlewamy wino i zestawiamy zupę z ognia, by owoce zbytnio nie popękały. Podajemy lekko schłodzoną z ułozonymi na wierzchu bezami.

Tagi:

beza bezy