Zupa jarzynowa-julienne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na talerzach rozłożyć naleśniki pokrojone w „makaron”, nalać zupę i podawać

Zupa jarzynowa-julienne

Składniki:

Zupa jarzynowa-julienne

 

  • 1 marchewka
  • 1 kalarepka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 2 pory
  • 1,2 l bulionu
  • 4 liście włoskiej kapusty
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 naleśniki

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa-julienne
Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę, kalarepę i pietruszkę pokroić w słupki wielkości zapałki, posolić i posypać cukrem. Liście kapusty, cebulę i pory pokroić na paski tej samej wielkości, co reszta warzyw. Rozgrzać na patelni masło, włożyć wszystkie pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu przez 6-8 minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać zielony groszek, posolić i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać zieloną pietruszką. Na talerzach rozłożyć naleśniki pokrojone w „makaron”, nalać zupę i podawać

Tagi:

naleśniki