olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa jarzynowa neapolitańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zdrowa zupka idealna na rodzinny obiad

Zupa jarzynowa neapolitańska

Składniki:

Zupa jarzynowa neapolitańska

 

  • 40dag sezonowych warzyw (marchewa, pietrucha, kawałek selera, por, kalafior, 1/2szkl. zielonego groszku)
  • sól
  • parę ziaren pieprzu
  • 3 łyzki drobno startego sera żółtego (edamski lub tylżycki)
  • 1/2szkl. śmietany
  • 4 łyżki drobnego makaronu
  • sporo zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa neapolitańska
Warzywa obrać, umyć, pokroić na cienki makaronik lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, kalafior podzielić na cząstki, zalać w garnku 1,5L wrzącej wody, dodać só, pieprz, gotować na dość silnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać makaron i gotować przez 15 minut. Po odstawieniu z ognia dodać ser, wlać śmietanę. Pietruszkę umyć, posiekać i wsypać do zupy.

Tagi:

makaron sery ser