ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna i szybka zupa, zaspokoi każdy apetyt dzięki zawartości lanych klusek.

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Składniki:

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Mięso myjemy dokładnie. Zdejmujemy i wyrzucamy skórkę (opcjonalne). Zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, kroimy je w kawałki, część warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach (ile zetrzemy, ile pokroimy - zależy tylko od nas). Wrzucamy do gotującego się udka i gotujemy nadal aż warzywa i mięso zmiękną. Jajka i mąkę mieszamy ze sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Przygotowane w ten sposób ciasto wlewamy na gotującą się zupę. Mieszamy. Doprawiamy zupę według upodobań - pieprzem i maggi. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.