Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z rzodkiewką
Kości mięsne do wywaru gotujemy przez 30 minut pod przykryciem, (ostatnie 10 minut bez przykrywki), następnie wykładamy je z garnka. Pietruszkę, seler, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do wywaru kostnego, mieszamy. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż ziemniaki i inne warzywa będą miękkie. Przyprawiamy majerankiem, vegetą i pieprzem. Nalewamy do miseczek i dodajemy koperek.
elzbieta8960
Jak bez soli skoro w vegecie jest sol ?
olmanka
tak, tylko 2 rzodkiewki, żeby zupka nie była zbyt gorzka (bo w końcu można uznać, że rzodkiewki są gorzkie), a vegetę się dodaję w śladowych ilościach. Chyba, że ktos woli większe ilości, a "bez soli" bardziej chodziło o to, że zupa nie ma soli w postaci naturalnej, a nie w postaci jakichkolwiek zamienników, chociaż przyznam, że ja nie dodawałam prawie w ogóle vegety, jedynie majeranek, który doskonale zastąpił sól :) pozdrawiam.