Piernick

Piernick

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Zupa jarzynowa zimowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywna i smaczna zupa, nie trzeba trzymać się sztywno przepisu.

Zupa jarzynowa zimowa

Składniki:

Zupa jarzynowa zimowa

 

  • 2 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 2/3 selera
  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 12-15 ziemniaków
  • 2 l wody
  • sól, pieprz
  • w razie potrzeby (niekoniecznie) cebula granulowana lub vegeta natur (lub jedno i drugie)

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa zimowa
Pietruszkę, seler i ½ marchewki zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do garnka, dodać pozostałą marchew, czosnek, cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem, ugotować. Wywar odcedzić, starte warzywa zachować, nie startą część marchwi i cebulę usunąć, ugotowaną kapustę pokrajać w kostkę i dołożyć do ugotowanych startych warzyw.W odcedzonym wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki następnie ok. ½ ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową pozostałe zmiksować. Wyjęte wcześniej ziemniaki i odcedzone warzywa dodać z powrotem do zupy, wymieszać.Jeśli kto lubi, można zabielić śmietaną oraz w razie konieczności doprawić cebulą granulowaną i vegetą natur. Można dodać zeszkloną lub podsmażoną cebulą ale wtedy raczej bez śmietany.