Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa zimowa
Pietruszkę, seler i ½ marchewki zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do garnka, dodać pozostałą marchew, czosnek, cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem, ugotować. Wywar odcedzić, starte warzywa zachować, nie startą część marchwi i cebulę usunąć, ugotowaną kapustę pokrajać w kostkę i dołożyć do ugotowanych startych warzyw.W odcedzonym wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki następnie ok. ½ ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową pozostałe zmiksować. Wyjęte wcześniej ziemniaki i odcedzone warzywa dodać z powrotem do zupy, wymieszać.Jeśli kto lubi, można zabielić śmietaną oraz w razie konieczności doprawić cebulą granulowaną i vegetą natur. Można dodać zeszkloną lub podsmażoną cebulą ale wtedy raczej bez śmietany.