paulla

paulla

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa jarzynowo słodko-pikantna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory, ponadto zdrowa i pożywna :)

Zupa jarzynowo słodko-pikantna

Składniki:

Zupa jarzynowo słodko-pikantna

 

  • jedna duża marchew
  • jedna duża pietruszka
  • pół selera
  • dwie łodygi selera naciowego
  • pół pora
  • mała cebula
  • duża czerwona papryka
  • koncentrat pomidorowy 3 duże łyżki
  • pieprz w ziarenkach 5-6 ziaren
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • 2 listki laurowe
  • 3 kostki warzywne lub rosołowe
  • ostra czerwona papryka w proszku
  • koperek
  • makaron pełnoziarnisty, razowy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowo słodko-pikantna
Bierzemy duży garnek, ścieramy do niego marchew, seler i pietruszkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pora w cienkie plasterki, selera naciowego również w plasterki. Paprykę kroimy w większą kostkę.Wszystkie warzywa zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie pieprz i listki laurowe, oraz kostki. Gotujemy do miękkości.Dodajemy koncentrat, natki oraz łyżkę ostrej papryki. Pod koniec gotowania dodajemy makaron razowy ( ilość wg uznania, zależy czy lubimy bardzo gęstą zupę czy nie ) Zupa powinna mieć zdecydowany słodko-pikantny smak. Smacznego :)

Tagi:

makaron