marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa jogurtowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jogurt przecedzić,ryż ugotować,dodać masło,osolić. Pomidor obrać,usunąć pestki,wycisnąć miąższ,dodać do zupy,dalej gotować,dodać jogurt.

Zupa jogurtowa.

Składniki:

Zupa jogurtowa.

 

  • Pół litra jogurtu naturalnego,
  • 1 i 1/4 l.wody,
  • 25 dag.ryżu,
  • 3 łyżki masła,
  • duży pomidor,
  • 2 łyżki czerwonego lub białego wina,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Zupa jogurtowa.
Jogurt przecedzić przez lnianą szmatkę i odstawić na pół godziny.
Zagotować wodę na wrzątek i wrzucić ryż,zamieszać,dodać łyżkę masła,osolić.Dodać obrany i pokrajany miąższ z pomidora i dać
do zupy.Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu,aż ryż zmięknie.Do miski z jogurtem wlać 3 łyżki zupy,zamieszać drewnianą łyżką.Zgasić ogień i ostudzić zupę i wlać powoli jogurt,
dokładnie mieszając,aż składniki się połączą.Podawać w glinianych miseczkach,dodając do każdej porcji łyżeczkę wina.