ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • 1 duży kalafior,
  • 1,21 wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 50 g szynki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sólpieprz

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Oczyszczony kalafior opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować bez przykrycia przez 5 minut. Wyjąć i podzielić na różyczki. Zagotować wywar, włożyć różyczki kalafiora i gotować ok. 10 minut. Gdy będą miękkie, kilka najładniejszych różyczek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z szynką. Połączyć z wywarem i gotować zupę na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i śmietaną. Podawać z grzankami.