agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

zupa kalafiorowa 7.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczna zupa z kalafiorem.

zupa kalafiorowa 7.

Składniki:

zupa kalafiorowa 7.

 

  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1,2 l wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

zupa kalafiorowa 7.
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i zagotować. Kalafior opłukać i podzielić na małe różdżki, dodać do wywaru, gotować około 20 minut. Połowę mleka wymieszać z mąką, wlać do zupy i zagotować. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy, lecz nie gotujemy. Na koniec dodać masło,sól, pieprz. Najlepiej podawać z grzankami.

Tagi:

kalafior