Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna,delikatna zupa kalafiorowa z koperkiem. Smaku dodają jej delikatne kluseczki. Doskonała na upały.

Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa

 

  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa
Kalafiora moczyłam przez 30 minut w wodzie z octem. Podzieliłam na małe różyczki. Marchewkę obrałam i starkowałam na jarzynowej tarce. Zagotowałam 1,5 litra wody, włożyłam 1 łyżkę masła, kalafiora i marchewkę. Gotowałam 30 minut.Wsypałam drobniutko posiekany koperek. Z jajka i mąki zrobiłam lane kluseczki. Wlałam do zupy. Gotowałam jeszcze 5 minut. Zabieliłam śmietaną.

Tagi:

kalafior