anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa kalafiorowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw ugotowana na rosole. Mniej kaloryczna, bo zrezygnowałam z dodawania ziemniaków.

Zupa kalafiorowa na rosole

Składniki:

Zupa kalafiorowa na rosole

 

  • kalafior - 1 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • por – 1/4 szt.
  • natka pietruszki – 1/4 pęczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło klarowane – 1 łyżka
  • cebula – 1/2 szt.
  • sól himalajska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
  • kminek – 1/4 łyżeczki
  • rosół drobiowy – 1,5 litra

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa na rosole
W garnku roztopić masło klarowane, dodać drobno pokrojoną cebulę i często mieszając podsmażyć. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Dodać obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wlać rosół, zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Do garnka przełożyć umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować na wolnym ogniu uważając, żeby kalafior się nie rozgotował.

Garnek zdjąć z ognia i jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki. 

Tagi:

kalafior