Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kalafiorowa wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupa z dodatkiem kalafiora.

Zupa kalafiorowa wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa wg Beatris

 

  • 1/2 kg kości od schabu
  • ok. 3 litry wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 średnie marchewki
  • 3 liście pora
  • 3 liście selera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 średniego kalafiora
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa wg Beatris
Kości umyć, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Liście pora i selera umyć. Do wywaru dodać kostkę bulionową, trochę soli, pieprz, marchewki i liście pora i selera. Gotować 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki i kalafior dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Jak ktoś lubi, może zupę zabielić śmietaną.
Zupa kalafiorowa wg Beatris
Kości od schabu umyte zalane wodą i gotowane.
Zupa kalafiorowa wg Beatris
Obrane pokrojone w półplasterki marchewki i umyte liście pora i selera.
Zupa kalafiorowa wg Beatris
Obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielony na różyczki kalafior.
Zupa kalafiorowa wg Beatris
Pokrojone ziemniaki i kalafior dodane do zupy.