Anna55

Anna55

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka zupa, doskonała dla dzieci.

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

Składniki:

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami

 

  • pół sporego kalafiora lub cały mniejszy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • przyprawa do zup w proszku (warzywa suszone z solą)
  • kostka rosołowa (2 sztuki), lub porcja z kurczaka (rosołowa)
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
Gotujemy wywar z warzyw i drobiu lub zamiast porcji mięsa (kości) dodajemy kostkę rosołową. Dodajemy przyprawę do zup (warzywko lub podobne), ok. 15-20 min. przed końcem gotowania dodajemy porozrywane różyczki kalafiora. Do kubka wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy tyle mąki pszennej, aby wyszło ciasto o gęstości śmietany. Lejemy je na wrzącą zupę tak, by powstały kluseczki. Przyprawiamy ewentualnie delikatnie pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi, można zupę zabielić śmietaną.