Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Zupa kalafiorowa z porem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, delikatna a zarazem aromatyczna zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonego na maśle pora i cebulki.

Zupa kalafiorowa z porem i cebulką

Składniki:

Zupa kalafiorowa z porem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z porem i cebulką
1. Zagotować bulion, kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć je na durszlaku pod bieżącą wodą, por pokroić w półplasterki, cebulkę w kostkę.

2. Por oraz cebulkę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i przesmażyć 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać do gotującego się bulionu (razem z masełkiem). Wrzucić kalafior. Gotować do miękkości kalafiora (około 15 minut).

3. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlać do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Zagotować i podawać. Smacznego!