Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kalafiorowo-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka, smaczna zupa z kalafiorem, zagęszczana gotowanym i zmiksowanym zielonym groszkiem. Gorąco polecam:)

Zupa kalafiorowo-groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowo-groszkowa

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 60 g pora
  • 1 mały seler korzeniowy z nacią
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-groszkowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, a papryczkę na małe kawałki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Do tego wsypać mrożony groszek, wlać pół szklanki wody, zagotować. Gotować do miękkości, następnie wszystko zmiksować. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Marchewki, pietruszkę i por podsmażyć w drugim garnku na oleju. Seler dokładnie oczyścić, opłukać, korzeń obrać. Seler dodać do warzyw w garnku. Wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki, kalafior i trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać zmiksowany groszek, dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. 
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Cebula czosnek i pepperoni zeszklone na oleju.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Mrożony groszek wrzucony do garnka zalany wodą gotowany do miękkości.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Ugotowany zielony groszek zmiksowany blenderem.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Pokrojone marchewki pietruszka i por podsmażane na oleju.