zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa kalafiorowo paprykowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

papryka sprawiła, że zupa nabrała nowego charakteru

Zupa kalafiorowo paprykowa

Składniki:

Zupa kalafiorowo paprykowa

 

  • 1 kość z karkówki ( całej )
  • 500 g kalafiora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 białej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka ( korzeń )
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 200 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo paprykowa
Kość z karkówki umyć, pokroić i włożyć do garnka. Wlać 2 litry zimnej wody i gotować wywar na małym ogniu zdejmując burzyny około 40 minut. Gdy gotuje się wywar przygotować resztę składników. Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler także obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z ziemniakami czyli obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie 40 minut do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler oraz natkę i 3 łyżki koperku ( 1 łyżkę zostawić do posypania gotowej zupy ). Po upływie 10 minut dodać ziemniaki, kalafior i paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotować zupę do miękkości ziemniaków. Na koniec przygotować śmietanę. Do śmietany wlać trochę zupy, wymieszać i wlać do garnka z zupą i zamieszać. Gotowa zupę nalać na talerze i posypać zostawionym koperkiem.